INTERVJUER/REPORTASJER

Smittesikring i karantene

Med kurs for eliten?

For å bli avlsokse for NRF og Geno, må kalven passere et nåløye. Bare den genetikken som tjener markedet aller best, blir valgt ut og kommer fellesskapet til del. Bli med å følg to oksekalver fra utvelgelsen. Passerer de nåløyet?

Anne Hege Hunskaar Tajet

Veterinær/kursansvarlig i Geno

Den nye karantenestasjonen på Sletten i Lillehammer.

Foto: Turi Nordengen

Eliteoksespirer, Riison og Laupen i karantenestasjonen.

Foto: Hallstein Holen

Våre to eliteoksespirer, Riison og Laupen, har ankommet Genos karantenestasjon på Sletten i Lillehammer. Karantenestasjonen åpnet med brask og bram bare et par måneder før Riison ble født, så de to oksekalvene nyter splitter nye fasiliteter. På Sletten er det to like karantenefjøs som sikrer kontinuerlig tilgang på avlsdyr selv om det skulle oppstå sjukdom og ekstra karantenetid i ett av fjøsa.

Riison og Laupen tas godt imot av røkterne og veterinær Hallstein Holen. Hallstein har hovedansvaret for den verdifulle genetikken fram til kalvene enten plukkes ut som eliteokser eller ikke når opp og sendes til slakt.

I karanteneperioden tas flere prøver for å dokumentere at kalvene er frie for smittsomme sjukdommer.

Foto: Hallstein Holen

Prøvetaking og vaksinering

I løpet av karanteneperioden tas flere prøver for å dokumentere at kalvene er frie for smittsom sjukdom. Dette er internasjonale krav som gjør at også norske kunder kan være trygge på at importsæd er smittemessig trygg.

Hallstein vaksinerer alle kalvene mot BRSV og ringorm og tar samtidig en generell helsesjekk og kontrollerer at oksekalvene har normale testikler.

Karantenetidspunktet gir avlsgevinst

Ved å legge karantenen før testingsstasjonen istedenfor etter, slik det var før, spares det 5–6 uker, og genetikken kommer raskere ut i markedet. Bonden høster gevinsten av raskere avlsframgang, og den er rekordhøy! Årlig framgang er nå på 6 avlspoeng. I gjennomsnittsfjøset gir dette en økt økonomisk verdi på 1200 kr pr. ku pr. år.

Det blir spennende å se hvordan Laupen og Riison klarer seg i testperioden. I neste Buskap blir vi med dem til testingsstasjonen på Øyer.

Veterinær og driftskoordinator dyreflyt, Hallstein Holen, sørger for at kalvene blir vaksinert mot BRSV og ringorm.

Foto: Stein Marius Brumoen